Reise i Afrika

 Om reiseforsikring og sykehusbehandling

Å reise til Afrika gir muligheter for verdifulle opplevelser av natur, kultur og samfunn. Men reisen byr også på farer. Afrika er et stort kontinent og muligheter for å få kompetent helsehjelp ved sykdom og ulykker varierer voldsomt. Her skriver jeg om de vanskelig og utsatte situasjonene der kvalifisert helsehjelp og utstyr er fraværende eller mangelfull. Noe som er tilfelle i svært mange afrikanske land. Blogg posten bygger på egne erfaringer fra reiser, møte med sykehus og leger, og dialog med reiseforsikringselskaper.

Reiseforsikring

Før du i det hele tatt tenker på å reise til Afrika MÅ du ha en reiseforsikring uten begrensninger ved akutte hendelser, og som dekker medisinsk evakuering ut av landet du skal oppholde deg i. Det er svært viktig at du vet hva reiseforsikringen dekker. Det avgjørende med en reiseforsikring er ikke dekning for tap av koffert, flyforsinkelser eller tyveri, men medisinsk behandling ved sykdom og ulykker. Kostnadene for akutt hjelp og evakuering til Norge, kan bli svært høy. Hovedregelen ved akutte hendelser i Afrika, er at pasienten etter stabilisering, blir transportert til Europa for videre medisinsk behandling.

Vær oppmerksom på at mange reiseforsikringer ikke dekker utgifter og assistanse ved terrorangrep eller naturkatastrofer. Men det er nettopp i slike situasjoner at behovet for assistanse kan være størst. Ta høyde for i forsikringen at terrorhendelser og naturkatastrofer kan skje. I tillegg vil ikke reiseforsikringen dekke evakuering eller medisinsk behandling ved ulykkeshendelser knyttet til ekstremsport eller avanserte fjellturer. I slike tilfeller må du avtale ekstra dekning i reiseforsikringen.

Vær også oppmerksom på at dersom du bærer på en kjent sykdom før du reiser, vil mange forsikringsselskaper ved hendelser knyttet til sykdommen, nekte kostnadsdekning for behandling og eventuelt transport tilbake til Norge. Før du reiser bør du sjekke hva reiseforsikringen faktisk dekker. Her finner du tips og hjelp til å finne riktig forsikring

Det skjer ikke meg! Den tanken er første reisetabbe du gjør. Det kan også bli den største og mest alvorlige tabben du gjøre i livet. En tabbe du kan komme til å angre på, - i lang tid. Viktig Det er ikke mulig å tegne reiseforsikring etter at du har startet reisen!

Vaksinasjon

Vaksiner deg før du reiser. Et viktig tiltak for å hindre alvorlig sykdom, og redusere fare for medisinering i Afrika av dårlig eller forfalsket medisin. Vær oppmerksom på at i flere land er gulfebervaksine påkrevd for å kunne reise inn i landet. Gjennomført vaksinasjon i Norge er noe reiseforsikringen forutsetter. De dekker som regel ikke utgifter til vaksinasjon på reise. I tillegg til vaksinasjonskortet, har jeg alltid meg med et lite reiseapotek i Afrika. Foruten malariaprofylakse, inneholder reiseapoteket desinfiseringsmiddel, rene sprøyter, bandasjer, plaster, medisinsk tape, sterile kompresser og smertestillende medisiner. Det er en førstehjelp ved mindre hendelser.

Medisiner

I Norge er medisinene godkjent av Statens legemiddelverk. Det gir trygghet for at den er kvalitet sikret. I tillegg er det bare godkjent lege under tilsyn som kan skrive ut livsviktig medisin. Slik er både medikamentet og bruken av medisinen gjenstand for oppfølging. I Afrika er det annerledes. Kontinentet er et av de største markedene for dårlige, imiterte og falske medisiner. (42% av alle funn av forfalskede eller medisiner av dårlig kvalitet ble gjort i Afrika i perioden 2013-2017). Disse medisinene har ingen effekt, og i mange tilfeller direkte farlige og helseskadelige. Skal du hente ut medisiner i Afrika er det svært viktig at du forsikrer deg om at medisinene kommer fra anerkjent produsent, at de ikke er gått ut på dato eller pakket om i annen emballasje. Kontakt forsikringsselskapet og be om konsultasjon og oppfølging av lege i Norge, ved kjøp og bruk av medisiner i Afrika.

Sykehusbehandling

Noen sykehus tar inn operasjonsleger fra Europa og USA for planlagt behandling av pasienter. Legene bidrar på den måten til legitimering og anerkjennelse av sykehuset. Men disse legene er ikke en del av sykehusets akuttmedisin. Ved akutt sykdom eller ulykke er det nettopp den akuttmedisinske kompetanse og kapasitet som er avgjørende for rask og effektiv behandling, slik at pasientens helsesituasjon stabiliseres og vedkommende kan transporteres til Europa.

Å komme til det best kvalifiserte og nærmeste sykehuset kan i noen tilfeller være helt avgjørende for å redde liv. Ikke alle forsikringsselskaper gir deg fritt valg av sykehus eller lege, men styrer deg til behandling ved et av "deres" sykehus. Det er nødvendigvis ikke det beste og nærmeste behandlingsalternativet. Ved en akutt hendelse er gjerne situasjonen uavklart og uoversiktlig. Reiseforsikringsselskapet blir koblet inn og overtar vurdering av behandling og oppfølging. For en reiseforsikring uten fritt behandlingsvalg, vil kontrakter reiseforsikringen har med sykehus i landet legge føringer for valg av behandlingsted. En reiseforsikring med fritt behandlingsvalg har ikke slike føringer, og vil prioritere nærmeste og beste behandlingstilbud.

I Norge er sykehus og personal underlagt strenge krav til kvalitet, når det gjelder medisinsk behandling og faglig kompetanse. Virkeligheten er annerledes i Afrika. Helsemyndighetene har ambisjoner, men mangel på ressurser, stort behov for medisinsk behandling, og utbredt korrupsjon gjør at flere sykehus, sett med norske øyne, ikke har nødvendig kapasitet, kunnskap, kompetanse og kvalitet som kreves for trygg og sikker medisinsk behandling. Kvaliteten på sykehuset er på mange måter prisgitt lederskap og personal. Ved skifte av personal kan sykehus på kort tid få kompetanse og kvalitet betydelig redusert, og bli uegnet som behandlingssted. Her det viktig å være oppdatert og orientert om hvilket sykehus som er best kvalifisert til enhver tid.

I mange afrikanske land er operasjoner ikke å anbefale. Erfaringene tilsier at det er fare for feilbehandling og ikke minst infeksjoner. Det kan være både livstruende og medføre store smerter. Resultatet er ofte at pasienten blir overført til isolasjon og lengre behandling i Norge. En operasjon og behandlingsopplegg som i Norge ville ta 2-3 dager, kan bli til uker og måneder ved et norsk sykehus etter operasjon lokalt i Afrika. I noen tilfeller skjer det overbehandling av pasienten. Det i seg selv utgjør en fare og er unødvendig. Hva skal man med en pacemaker når hjerte er sunt og friskt?

Vær føre var

Skaff deg handlingsrom ved sykdom og ulykke i forkant. Bruk tid på å få en oversikt over de medisinske mulighetene for oppfølging på stedet. Det beste er å få kontakt med kvalifisert lege og/eller sykepleier for å gjøre avtaler om oppfølging ved sykdom og ulykker. Rett og slett å gjøre en personlig beredskapsplan, som du kan dele med dine viktigste kontaktpersoner. Ha alltid med passet eller kopi av det, som gyldig identifikasjonsdokument, sammen med forsikringsbeviset og kontaktinformasjon til forsikringsselskapet. Flere forsikringsselskaper har sin egen app som inneholder den viktigste informasjonen. Last den ned på mobilen! Mobilen kan være et viktig redskap for å dokumentere og kommunisere. Det kan raskt bli mange nødvendige og noen ganger lange telefonsamtaler etter et uhell. Kontakt og informasjonsbehovet til forsikringsselskap/alarmsentral, arbeidsgiver, pårørende, samarbeidspartnere, m.fl. er stort. Da er det veldig kjedelig å oppdage at mobilen ikke lenger er et tilgjengelig verktøy fordi mobilbatteriet er flatt. Derfor har jeg alltid med meg en solid Power Bank, slik at jeg kan klare meg over en lengre periode.

Er det sjanse for at du skal oppholdende deg i sykehuset over tid krever det noen tiltak som kan gjøre oppholdet bedre. Husk alltid å ta med deg undertøy og artikler for personlig hygiene. Shampo, såpe, tannkrem, tannbørste, deodorant og lignende er forbruksartikler du ikke kan skaffe deg enkelt ved sykehuset. Må du be noen handle for deg, er sjansen stor for at det kan bli dyrt, og at varen ikke nødvendigvis svarer til dine forventninger. I tillegg er det alltid lurt å ha med seg en tykk og interessant bok. Sykehuset har sin egen rytme, og timene kan bli mange og lange når du må vente.

Ikke la deg presse til å inngå private avtaler med sykehuset om behandling. Det kan koste deg dyrt. Gjennom avtalen gjør du deg økonomisk ansvarlig for påløpte kostnader. Faren er at du blir både overfakturert og utsatt for overbehandling. I slike tilfeller vil reiseforsikringen dekke behandling og sykehusopphold ut i fra deres medisinske vurdering og prisavtaler. Med andre ord vil ikke sykehusets vurdering var avgjørende. Eventuelt mellomlegg må du betale selv. Ved evakuering kan det beløpe seg til svært store kostnader og ruinere deg økonomisk. Hovedregel Ta kontakt med reiseforsikringen så raskt som mulig.

Religion

I Afrika har tro og religion en stor plass i det private liv og i det offentlige rommet. Gud er noe man regner med gjennom dagen og i alle livets hendelser. Ikke minst gjelder det ved sykdom og helseutfordringer. I flere tilfeller vil du finne religiøs kompensering for mangel på medisiner, utstyr og kompetanse. I Norge skjer mye av sykdom og død innenfor et helsefaglig behandlingsopplegg. I Afrika eksisterer sykdom og død som en påtrengende virkelighet i hverdagen. Synet på menneskelivet, sykdom og død har her et nærhetsperspektiv til dagliglivet som gir en annen aksent og verdiforståelse av død og liv, enn hva vi finner i Norge. Ved inngangen til et sykehus i Afrika ble jeg møtt med et bilde der det stod; “Just believe and you will be healed. There is nothing too big for God to do. He is the healer, he is here.”